27 Kasım 2011 Pazar

Poğaça ve Pazar Sabahı

Akşam geç saatte mutfak ruhum geldi.
Kalkıp hamuru yoğurdum,poğaçaları yapıp tepsiye yerleştirdim.Zeytinli ve peynirli yaptım.
Buzdolabına kaldırdım.
Sabah ilk iş onları dolaptan çıkarıp üzerine yumurtasını
sürüp fırına gönderdim.
Fırından gelen kokular bütün ev halkını mutfağa çağırdı.


Zeytinli Poğaça
''Pazar pazar bizi erkenden uyandırıyorsun'' diyen büyük oğlumun dahi gıkı çıkmadan kahvaltıya gelişini anlatamam...
Bu ilk tepsi gördüğünüz gibi biraz daha pişmeliydi.
Resimlemek için bile ev halkını tepsiden uzak tutamadım!
PAZAR GÜNÜ POĞAÇASI
Malzemeler:
1 su bardağı su,
1 su bardağı süt, 
1 su bardağı ayçiçek yağı,
1 paket yaşmaya,
1 tatlı kaşığı tuz, 
3 çorba kaşığı toz şeker,
Aldığı kadar un.
Yapılışı:Su ve sütü ılıtıp mayayı içinde eritiyoruz.
Tuz,şeker,yağı ekleyip karıştırıyoruz.
Unu ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz.
Elimizi içinden rahatça çıkara bileceğimiz  hale gelecek kadar un katıyoruz.
Çok katı değil ama yapış yapışta değil.
10 dakika dinlendirip poğaçalarımızı yapıyoruz.
Tepsiye yerleştirip mayalanması için üzerini kapatıyoruz.
Ben sabaha kadar yavaş mayalanması için buzdolabına kaldırdım.
Hızlandırmak isterseniz daha ılık bir yerde bekletebilirsiniz.
Mayalandıktan sonra üzerine yumurta sürüp 200 derece ısıtılmış fırında pişirin.
2 tepsi poğaça oldu yada 25 adet
(Ben adet bilmeyi seviyorum.)
AFİYET OLSUN

26 Kasım 2011 Cumartesi

Masa Örtüsünden Haber Var



Handmade





Kanaviçe masa örtüsünü merak edenler.
Bu hafta elimden hiç düşürmedim. 
Hiç bu kadar üzerine düşmemiştim. 
Bakayım 1 haftada ne kadar işleyeceğim diye
bütün işi gücü bıraktım.
Hafta sonu hariç 5 günde sadece bir karış ilerleme kaydettim.
Annemin çeyizime işlettiği kanaviçe takımın kıymetini şimdi daha iyi anlıyorum.
Ne emek?Ne emek?
Ne yazık ki hiç kullanma fırsatı bulamadım.
Artık yatak takımı kullanılan karyolalar yok.
Mobilyalar kenarlı,yatak örtüleri yere kadar,yorganlar kaplama değil...
Oysa annemin tiril tiril ütülü takımlarını sermesini,
yorganları kaplamasını,yün yatağı kabarta kabarta düzeltmesini seyrettiğim günler hala hafızamda...
Sabah annemin yatağı düzeltme ritüeli 20 dakika falan sürerdi.
Yatağını düzeltip şöyle bir karşıdan bakardı.
Biz üç kardeşte o yatağa hep uzaktan bakar,üzerinde zıplamak için ertesi sabah babamızı uyandırmayı beklerdik.
Başka türlü değil zıplamak yatağın kenarına yaslansak,
annem direk olarak''Yatağa yaslanma''diye bağırırdı.O günler de geçti artık zaman başka,yatak düzeltme diye 
bir ritüel yok.
 Çoğu zaman yorganı kapatıyoruz. Tam takım nevresim ile yatak düzelmiş oluyor.
Yatak takımları da o kadar emeğe rağmen bir kenarda hatırlanmayı bekliyor.
Bizden önceki kuşak bile kullanamamışken bizler ne yapalım.
Bizden sonrakiler ise hiç hatırlamayacak.

24 Kasım 2011 Perşembe

Arnavut Ciğeri

Kayınvalidem den öğrendiğim.
Yıllar içinde giderek daha da başarılı olduğum bir tarif.
Çocuklarda çok seviyor.
Benim kurtarıcı menüm.Yanına salata filan yapmak gerekmiyor.
Tek başına doyurucu oluyor.
Sizlerle bu menüyü paylaşmak istedim.
18 yıldır yapıyorum her yapışla birlikte deneye,yanıla,sora bir sürü püf biriktirmişim.
Püf Noktası


MALZEMELER:
Kuzu yada dana ciğeri(4kişi için 300-500 gr.)
Un,tuz,karabiber.
ayçiçek yağı (başka yağlar ciğerin tadını ağırlaştırıyor)
yeşil yada kuru soğan 
Patates
Maydonoz
YAPILIŞI:
Öncelikle soğanları ince ince kıyıp servis tabağına yerleştiriyorum.
Patatesleri kızartıp soğanların kenarına yerleştiriyorum.
Ciğerleri küp küp doğrayıp yıkıyorum.(yıkanmaması gerekir diyenlere inat)
Suyunu süzüp tel süzgeçin üzerindeyken altına kuru bir tabak koyarak un,tuz,karabiber üçlüsünü üzerine serpip hiç ellemeden (ellerseniz unlar ciğerin suyu ile hamurlaşıp birbirine yapışıyor) süzgeçi sallayarak ciğerlerin her tarafını kaplamasını sağlıyorum.
Süzgeçten akan fazla unlar da alttaki tabağa toplanıyor.
O unları ciğererler iyice unlanana kadar kullanıyorum.
Diğer yandan geniş bir tavada ayçiçek yağını ısıtıyorum.
Yağı tavanın tabanını kaplayacak kadar koyuyorum.
Isınan yağa ciğerleri yine el değmeden bırakıyorum.
Tavaya değen yüzeylerin kızardığına kanaat getirince tahta bir çatalla ciğerleri karıştırıyorum.
Ciğer çok çabuk pişiyor.
Biraz fazla kalırsa kuruyor hatta yanıyor.
Dikkat etmelisiniz.
Yağını süzerek soğanların üzerine patateslerin ortasına ciğerleri yerleştiriyorum. 
Üzerine maydanozları kıyıp serpiyorum.
AFİYET OLSUN...

20 Kasım 2011 Pazar

Kanaviçe Dergisi

İlk sayısından beri takip ediyorum.3 ayda bir çıkıyor.
Ben çıkacağı ay bayilerden gözümü ayıramıyorum. 
Dergiyi gördüğüm anda satın alıp doğru eve...Çünkü... dergi ile arama kimseler giremez...
Bir kaç saat sadece dergi ve ben...
Eylül ekim 2010 sayısının kapağındaki tepsi örtüsünün,masa
örtüsünü işlemeye başladım.
Kanaviçe Dergisi

Kanaviçe Dergisi Masa Örtüsü Modeli

Kanaviçe Dergisi


İnanılmaz güzel oluyor yağlı boya tablo sanki 
Sürekli şablonu takip etmek sabır istiyor.
Daha öncede çok kanaviçe işlemişdim.
Genelde birbirini takip eden desenleri ve sayıları ezberliyorsunuz.
Bu model öyle olmadığı için çok zor ilerliyor ama sonuç memnun edici.
Bitirir bitirmez yeniden paylaşacağım.
Sizlerinde sabır göstermeniz gerekiyor.
BENİ TAKİP EDİN :):):)

19 Kasım 2011 Cumartesi

Elmalı Kurabiye

Yıllardır elmalı kurabiye yapmaya çalışırım.
Her seferinde bir daha yapmayacağım derim.
Bu sefer oldu:) Hem de nasıl güzel oldu...
Tarif için BURAYA tıklayın...
Aslında bayramdan önce elmaların tazeliğini kaybettiğini görüp onlarla turta yapmaya karar verdim.
İçi hazırladım.
Evdeki hesap çarşıya uymadı.
Margarin yoktu,ceviz azdı.
Derken içi dondurucuya koydum.
Nasip bu güneymiş,nasıl da iyi oldu.
İçi az gelince kalan hamuru da marmelatlı kurabiye yapıverdim.
Marmelat yerine böğürtlen reçelini kullandım.
(Biraz bekleyince reçel kurabiyelerimi terk etti ama:))
Mutlaka deneyin çok güzel bir hamur.
Bu hamurla neler neler yapılır...
Tarifi okuyunca hamurun çok yağlı olacağını düşünmüştüm.
Ama çok güzel bir hamur oldu.Bayağıda bereketli tam 4 büyük tepsi kurabiyemiz oldu.
Bu işe en çok çocuklar sevinecek.


Elmalı Kurabiye Tarifi

Kurabiye Hamuru Tarifi

Elmalı Kurabiye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...